HOLLANDA İLE İLGİLİ 7 İLGİNÇ BİLGİ!

HOLLANDA İLE İLGİLİ 7 İLGİNÇ BİLGİ!

Geleceğin ülkesi Hollanda’nın örnek alınması gereken fevkalade ilginç 7 özelliği...

1. Terkedilmiş hayvan bulunmayan tek ülke

Yakın zamanda Hollanda’da hiç evsiz kedi ve köpek olmadığı onaylandı. Üstelik hükümet bunu hayvanlara zarar vermeden yaptı. Köpeklerin haklarını korumak için yetkililer hayvan istismarına karşı katı kurallar koydu.

2.Hollanda’da dünyanın ilk güneş enerjisine sahip bisiklet yolu bulunuyor.

SolaRoad ismindeki proje, hükümet, özel sektör ve akademi arasındaki ekip çalışmasının bir sonucu. Yolun ilk kısmı 2015’te açıldı. Uzunluğu sadece 100 metre ancak bu adım geleceğin yollarını inşa etmek için bir dönüm noktası niteliğinde. Bu projenin temel fikri yoldaki güneş enerjisini sokakları aydınlatmakta ve elektrikli araçları şarj etmekte kullanmak.

3.Elektrikli arabalar için şarj noktaları birbirinden 50 m. uzaklıkta

Hollanda’nın iyi yanlarından biri de sürdürülebilir ulaşım sistemleri. Bu nedenle benzin ve dizel ile çalışan araç kullanımını bırakma girişimindeler, elektrikli araba kullanan vatandaşlar için ise bir çok şarj noktası oluşturuldu.

4.Hollanda’da kimsenin araba kullanmadığı bir kasaba var.

Hollanda’nın Houten kasabası dünyanın en güvenli yeri olarak görülüyor. 1980’lerin başlarında kasabanın 4.000 vatandaşı herkesi cesaretlendirecek olan sürekli araba kullanmak yerine daha çok bisiklete binme kararını aldı. Ve adım adım, tüm vatandaşlar bisiklet kullanmaya alıştı.

5.Yetkililer benzinli ve dizel araçların satışını yasaklayacak

2025 yılı itibariyle Hollanda’da benzinli ve dizel araçlar kullanılamayacak. Bunun yanı sıra alternatif yakıtlı araçların sahipleri özel motorlu taşıtlar vergisi ödemeyecek. Bunların sonucunda çevre dostu araçlar 15.000 euro daha ucuza gelecek.

6.Hollanda hapishanelerini, suçlu yoksunluğu nedeniyle kapatıyor.

Uzun zaman önce Hollanda hükümeti ülkedeki suç oranını azaltmak için ciddi adımlar attı ve bu adımlar çok başarılı oldu. 2009 yılından itibaren mahkum yoksunluğu nedeniyle 19 hapishane kapandı. Yakın zamanda ortaya çıkan raporlara göre vatandaşların hapse girme oranı 100 bin kişi başına 163 kişi. Bu oran Brezilyanın hapse girme oranının yarısından az.

7.Hollanda’da vahşi hayvanların ormanlar arası yolculuk etmesi için vahşi hayvan geçitleri bulunuyor.

Hollanda hükümetinin bir başka öncelikli görevi vahşi hayvanların korunması. Bu nedenle hayvanların bir ormandan diğerine güvenli bir şekilde geçebilmeleri için vahşi hayvan geçitleri bulunuyor.

FOTO GALERİ