SON EKLENENLER

PKK İŞGALİ BİTTİ, İMAR BAŞLADI

Yeni Şafak, PKK'nın 5 yıllık işgalinden kurtarılan Tel Abyad'a girdi ve günlük hayatın nabzını tuttu. Teröristler her yere elebaşı Öcalan'ın posterlerini asmış. Yerin altı labirent gibi tünellerle dolu. Teröristlerin kaçmadan önce kapattığı tünellerin tespiti zaman alacak. Kilometrelerce uzunluktaki mevzilerin sınıra paralel olması ise Türkiye'ye karşı bir hazırlığı gösteriyor.
17 Ekim 2019 07:54

ABD destekli terör örgütü PKK/YPG tarafından işgal edildikten 5 yıl sonra Mehmetçik ve Suriye Milli Ordusu'nun 5 günde kurtardığı Tel Abyad'ı sokak sokak dolaştık. Terör elebaşı Abdullah Öcalan'a ait posterlerin her yerde görüldüğü ilçeyi PKK adeta Kandil'e çevirmiş. Pek çok sokak hem teröristbaşı hem de diğer PKK'lıların resimleriyle dolu. SDG kamuflajını kullanan PKK/YPG'nin sözde asayiş merkezindeki her oda, not tutulan defterler dahi bebek katili Öcalan görselleriyle kaplanmış. Teröristbaşının Arapça, Kürtçe ve Türkçe olarak isminin yazılı olduğu sokaklarda ayrıca PKK'ya katılımı teşvik etmek için duvarlara silahlı kadın savaşçı resimleri çizilmiş.

KÖSTEBEK YUVASI GİBİ
Bölücü örgüt Afrin'de olduğu gibi Fırat'ın doğusunda da yerin altını tünellerle labirent gibi örmüş. Henüz bu tünellerin tamamı tespit edilebilmiş değil. Teröristler kaçarken tünelleri de kapatıp gittikleri için bunların tespitleri zaman alacak. PKK'lıların bu tünelleri tuzaklayıp kaçtığı düşünülüyor. Bu nedenle de bölgenin terör kalıntılarından tamamen arındırılması zaman alacak. Ayrıca Tel Abyad'ın hemen her yerinde taş ve topraklarla yapılmış kilometrelerce uzunluğunda mevziler var. Bu mevzilerin tamamının Türkiye sınırına paralel olarak yapılması da örgütün gerçek niyetini açık ediyor. PKK burada adeta şehir savaşları için hazırlık yapmış. Türkiye'nin hendek teröründe karşı karşıya kaldığı beton kuleler de sokak aralarında dikkat çekiyor.

İKİ İHTİYAÇ ACİL
Öğrendiğimize göre bölücü terör örgütü, Tel Abyad ilçe merkezini terk ederken Türkmen ve Arap halkın evlerini de ateşe verdi. Hastanelerde tıbbi malzeme bırakmadı. Çoğunu götürdüler, alamadıklarını da yaktılar. Şu anda ilçenin en büyük ihtiyacı sıhhi malzeme. İlçede şimdi en büyük ihtiyaçlar 'sağlık malzemesi' ve 'polis teşkilatı' denilebilir. Bunun yanında ilçenin yeniden imarı için tüm planlar hazır. Yerel meclisin 6 hafta içinde kurulması planlanıyor. Halk, yerel yönetimin tüm etnik unsurları kapsayacak şekilde teşkil edilmesini istiyor. Bir yandan da ilçe tuzaklardan ve EYP'lerden arındırılıyor, SMO terk edilmiş evlere teker teker girerek kontrolü sağlıyor. Kısa sürede normal hayata dönen Tel Abyad'da halk şimdi sokaklarda güvenle dolaşıyor.

Tel Abyadlı İsmail Abdullah Hamit, sıcak çatışmalar sırasında topraklarını terk etmediklerini söyledi. Ekmek dağıtıldığı sırada sorularımızı yanıtlayan Hamit, "Açlık önemli değil, özgürlük önemli" diyor. Türkmen vatandaş Dr. Zekeriya Muhammed ise Türkmen olduğu için PKK/ YPG baskısıyla sık karşılaştığını anlatırken, "Teröristler kaçarken evimi tamamen yakıp gittiler" şeklinde dert yanıyor. Tel Abyad sokaklarında özgürce bisiklet süren Aziz ise "Mutluyuz" demekle yetindi.
Her şey yoluna giriyor

Tel Abyad ilçe merkezinde 50 bin kişi yaşıyor. Köylerle birlikte toplam nüfus 200 bin. Nüfus, Arap, Türkmen ve Ermenilerden oluşuyor. Operasyon sırasında sınırın hemen güneyindeki evler boşaltılsa da PKK zulmünden bunalan ve Türk ordusunu bekleyen ilçe merkezindeki halk evini terk etmemiş. İlçenin kontrol altına alınmasıyla birlikte Türkiye'den bölgeye yardım akışı başlatıldı. Gıda yardımları ilçe merkezinde dağıtılıyor. Esnafın kepenkleri açık, ticaret devam ediyor. Tel Abyad'da hayat terörün izlerini şimdiden silmiş görünüyor. Tel Abyad'ın kurtarılmasıyla birlikte camilerde de 5 yıl sonra ilk ezanlar okunmaya başlandı. İman Mescidi adını taşıyan tarihi camide ise ilk ezan, önceki gün ilçeyi ziyaretimiz sırasında okundu. Ezan ve sela okunması, ardından camide kılınan ilk namaz da şükür namazı oldu. Suriye Milli Ordusu güçleri, namazın ardından Fetih Süresi okuyarak yeni mücadele alanları için dualar etti.

Sistem 6 haftaya tamam

Tel Abyad'da terör tehdidinden kurtulan halkın ilk talebi polis teşkilatının kurulması. Türkiye'de eğitilen polis gücü şimdiden hazır. Suriye Geçici Hükümetinin İçişleri Bakanı General Muhiddin Harmuş, halen sistemin kurulmadığı ilçede hızla asayişin tesis edilmesi gerektiğini vurguluyor. Polis teşkilatının 2 hafta içerisinde kurulması planlanıyor. YPG'nin asayiş merkezi olarak kullandığı bina, Geçici Hükümetin kuracağı bir polis merkezi olarak hizmet verecek. Tel Abyad halkı, huzurlu ve mutlu bir yaşam için yerel yönetim sisteminin bir an önce oluşturulmasını istiyor. Ancak bu yönetimin de bütün etnik unsurları içermesi beklentisi var. Afrin'in yeniden inşasında etkin rol üstlenen Afrin Meclis Başkanı, aynı zamanda Suriye Geçici Hükümetinin Yerel İdare ve Kamu Hizmetleri Bakanı Muhammed Said Süleyman, "Bütün planlar hazır. Sistemin kurulması 6 haftada tamamlanır. Bu bölgede sistem Suriye kuzeyinin tamamı için kurulacak. Fırat'ın doğusunu, Cerablus, Bab, Afrin'i de içine alacak. Halkın yaşamının normale dönmesi için Geçici Hükümetimiz tüm bakanlıklarıyla var gücüyle çalışıyor. Tamamen hazırız" diye konuştu.

Bu tünel Türkiye'ye gidiyor

Örgütün, alt katlarında hapishanenin de bulunduğu asayiş merkezi adeta cephaneliği andırıyor. Odalarda teröristlerin kaçarken bıraktıkları silah sandıkları, yerlerde havan ve makineli tüfek mermileri göze çarpıyor. Asayiş merkezinin en ürküten yeri ise hemen arkasında açılmış, Türkiye'ye uzanan tünel. Bu tünelde PKK'nın Türkiye'deki teröristlerle haberleşme amaçlı kullandığı boru-kablolu iletişim düzeneği de dikkat çekiyor.

Her yer mayın

Türkiye'den Tel Abyad'a ilk girişinizde çatışmaların yaşandığı binaları görüyorsunuz. PKK terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD'nin halktan zorla gasp ederek mevzi yaptığı bu evler, kent genelinde terörün izlerini en çok yansıtan yapılar. Halen meskün mahaldeki toprak alanlara mayın ve EYP korkusuyla hiç kimse ayak basmıyor. YPG'nin buraları tuzaklayıp gittiği belirtilirken, güvenlik güçlerinin mayın ve EYP taraması sürüyor. Bir yandan da SMO, terk edilmiş evleri tek tek kontrol ederek buraları emniyetli hale getiriyor.

Şahin Şen Kıymet Sezer

YENİ ŞAFAK

DÜNYA HABER SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER