DÜNYANIN EN ŞAŞIRTICI OYUN ALANLARI

DÜNYANIN EN ŞAŞIRTICI OYUN ALANLARI

Bir oyun alanı, bir arsadan çok daha fazlasıdır. Hayal gücünün yükseldiği, kalp atışlarının hızlandığı, çocukların kendi içlerindeki en iyiyi bulduğu ve bir yetişkinin kendi içindeki çocuğu tekrar keşfettiği bir yerdir. Dahası, bir oyun alanı bir çocuğun sağlığında çok önemli bir rol oynayabilir. Çocukluk döneminde görülen obezitedeki artış, çocukların, egzersizin eğlenceli ve ilgi çekici yollarına ulaşmalarını zorunlu kılar bir hale getirdi. Araştırmalar egzersizin büyümekte olan çocukların sadece genel fiziksel sağlıklarını değil aynı zamanda ruh sağlıklarını da geliştirdiğini söylüyor. Fiziksel aktivitenin, akademik başarı ve performans konusunda özsaygıyı bile geliştirdiği ortaya çıktı. Pek çok ebeveyn çocuklarını bilgisayarlarının başından kaldırıp açık havaya çıkarma “arayışında”. Dünyanın çeşitli yerlerindeki bu şaşırtıcı oyun alanları, yaratıcı tasarımları ve çocuklar tarafından onaylanmış eğlence garantisi ile bu konuda çıtayı iyice yükseltiyor.

1. Kid’s Castle-Doylestown, PA, Amerika 1Bir toplum destekli proje olarak 1997 yılında inşa edilen Kid’s Castle (Çocuk Kalesi), çocuklardan ilham alınarak çocuklar için yapılmış. Bunu çok da güzel başarmışlar!

2. Brumleby, Danimarka 2Burası, Danimarka’nın ünlü oyun alanı tasarım firması Monstrum tarafından tasarlandı ve yaratıldı. Monstrum’un oyun felsefesi ise şöyle: “Neden bir ay kraterinde ya da bir denizaltında ya da dev bir örümceğin ya da devasa bir yılanın ya da bir Truva atının ya da bir roketin ya da bir karıncanın ya da bir prenses kalesinin içinde oynamak varken, sadece bir tırmanma barında ya da kum havuzunda oynayalım ki?” Kimse bunun aksini iddia edemez!

3. Monstro Şehir Müzesi Açıkhava Oyun Alanı, Missouri, Amerika 3Şehir müzesinin hemen önünde yer alan bu oyun alanında; havada duran iki adet Sabreliner tipi uçak gövdesi, bir itfaiye arabası, bir kale kulesi, 25 metrelik bir kubbe, dört metre genişliğinde içinde emekleyebileceğiniz borular ve içi büyük lastik toplarla dolu iki top havuzu bulunuyor. Müzenin müşterilerini, sergilerinin çoğunda tırmanmaya ve oyun oynamaya teşvik ettiğinden bahsetmiş miydik? Burası şahane bir yer!

4. Clemjontri Park, Virginia, Amerika 4Burası sadece parlak ve davetkar renklerinden dolayı değil, her beceriden çocuğa göre tasarlanmış olduğu için gerçekten müthiş bir yer. Bu park, özellikle duyusal ya da gelişimsel engelleri olan ve aynı zamanda tekerlekli sandalye, yürüteç ya da destek kullanan çocuklar için yaratılmış. Tüm araçlara yapılan özel modifikasyonlar, her beceriden çocuğun yan yana oynamasını sağlıyor.

5.Hirtshals Oceanarium, Hirtshals, Danimarka 5Hirtshals’ın dev deniz fenerleriyle bilinen bir yer olması, Monstrum’un “acayip” fikirleriyle ünlü tasarımcılarına ilham vermiş ve ortaya şehrin tarihini dev kaydıraklara ve gözetleme noktalarına yansıtan bir oyun alanı çıkmış. Deniz fenerinden bir tırmanma duvarı… Dahice!

6. Plikta Park, Gothenburg, İsveç 6İsveç’te sıradan bir oyun parkı. Listedeki en parlak parklardan biri olmayabilir ama bu kaydırak gerçekten efsanevi. Hastasıyız!

7. Nishi Rokugo, Tokyo, Japonya 7Tam bir geri dönüşüm harikası! Bu park, Godzilla reprodüksiyonları ve robot heykelleri yapmak için yüzlerce geri dönüşüm lastik kullanılarak yaratılmış.

8. Woods of Net, Hakone Açıkhava Müzesi, Japonya 8Çocuklar, tamamen elle üretilmiş bu renkli ağda yuvarlanmaya, emeklemeye, tırmanmaya ve zıplamaya davet ediliyor. İnsanın kalbi heyecandan yerinden fırlayacak gibi oluyor.

9. Mulighedernespark’taki Ejderha, Aalborg, Danimarka 9Monstrum’un çılgın “çocukları” yine yapmış yapacağını! Ejderhanın vücudunun her yerinden iki kaydırağa tırmanmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda ejderhanın dışını küçük bir tırmanma duvarı olarak da kullanabiliyorsunuz. Böylece çocuklar koca hayvanı, ayaklarını yere bile değdirmeden fethedebiliyorlar. Biz de gitmek istiyoruz!

10. Landal Miggelenberg Parkı Oyun Alanı, Hoenderloo, Hollanda 10Eğri büğrü ve tamamen kendine özgü olan bu yüksek kalenin etrafı aslında küçük bir hendekle çevrili. Küçük oyun evleri öyle gerçekçi ki, insana her birinin içinde bir büyücü yaşıyor gibi geliyor.

11. Hayal Oyun Parkı 11Dikkat et Tamirci Bob, bu çocuklar senin işinin peşinde! Çocuklar kum, su ve köpük blokları kullanarak yaratıcılıklarını ortaya koyabilir ve kendi oyun alanlarını kendileri yaratabilirler. En harikası ne biliyor musunuz? Olasılıkların sonsuz olması. Durmadan inşa edebilirirsiniz çocuklar durmadan…

12. Parque Gulliver–Valencia, İspanya 12Bu biraz korkutucu görünüyor olabilir belki ama ortada inkar edilemez bir yaratıcılık olduğu kesin. “Gulliver’in Gezileri”ndeki Lemuel Gulliver’i hatırladınız mı? Bu oyun alanı Gulliver’in kollarını mağara, bacaklarını merdiven ve saçlarını da kaydırak olarak kullanıyor!

FOTO GALERİ