Bakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara'da görüştü. Görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırıma varan saldırıları ve bölgede yaşanan insani kriz ele alındı. Blinken, "Derin endişeleri biliyoruz, kalıcı barışı görüştük. Büyük miktarda yardımın Gazze'ye ulaşması için önemli adımların atılacağını önümüzdeki günlerde göreceksiniz" dedi. Diplomatik kaynaklar, Türkiye- ABD 2 devletli çözümde mutabık kaldığını açıkladı.
İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırıma varan saldırıları 1 ayını geride bırakırken Amerika kanadından Türkiye'ye kritik bir ziyaret gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışma bölgesindeki bir dizi temaslarının ardından sabaha karşı Ankara'ya geldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevkidaşı Blinken ile Dışişleri Bakanlığında görüştü. İki bakan görüşmeden önce basına görüntü verdi.
ANA GÜNDEM GAZZE
İki bakanın görüşmesi sona ererken masadaki en kritik konu İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve sonrasında yaşanan insani kriz oldu. Türkiye, Bakan Fidan aracılığıyla ABD yönetimine Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesini ve bölgeye insani yardımların ulaştırılmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini iletti. Gazze'nin yanı sıra bölgesel meseleler ve ABD-Türkiye ilişkileri ele alındı.
"GAZZE'DE ACİLE ATEŞKES İLAN EDİLMELİ"
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken'a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının önlenmesi ve acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDE MUTABIK KALINDI
Öte yandan Türkiye ve ABD'nin, Gazze'de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık olduğu ifade edildi.
BLINKEN: ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK
Görüşmenin ardından önemli açıklamalarda bulunan Blinken "Çalışmalar devam ediyor. Buradaki endişeleri biliyoruz. Gazze'de, korkunç bedeli görüyoruz. Masum sivillerin bedelini görüyoruz. İsraillilerle temas halindeyiz. Sivil kayıpları azaltabilecek adımlar için konuştuk. Büyük miktarda yardımın Gazze'ye ulaşması için önemli adımların atılacağını önümüzdeki günlerde göreceksiniz" dedi.
"İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"
Blinken, "Çatışmanın bölgeye yayılmamış olması da bir başarı. Adil ve barış için şartların oluşması için bölgedeki ülkelerle önemli görüşmeler yaptık. Gidecek daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz. ABD'nin önderliğinin alternatifi bulunmuyor. Ülkeler bize bakıyorlar, işbirliği içindeyiz" ifadelerini kullandı.
"İSRAİLLİLER SÖZ VERDİ, YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ"
Blinken, "Her gün detaylar üzerinde çalışıyoruz. İnsani yardım konusunda çok yüksek çaba gösteriyoruz. Kritik bir nokta daha rehineler konusu. Buna yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız. İnsani ara rehineler açısından da fayda sağlayabiliriz. Sadece Gazze değil, Batı Şeria için de. Aşırıcı şiddet konusunda açıklamalarımız net oldu. İsrailliler sözler verdi, yakından takip edeceğiz. Bu oldukça önemli bir nokta. Diğer ülkeler de önemli bir rol oynayabilir bu tutsakları geri alma konusunda. Sadece fırsatlar olmaması, zorunlulukta var bunun içerisinde" açıklamasını yaptı.
Blinken, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin "Cumhurbaşkanı Erdoğan parlamentoda imza attıktan sonra İsveç ittifaka katılacak. Bunun da ilerde gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi.
KARŞILAMADAN DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 23.58'de Esenboğa Havalimanı'na inmişti. ABD'li Bakanı, havaalanında protokol hiyerarşisine göre üst düzey hiçbir Türk yetkili karşılamadı. Ayrıca apronun da aydınlatılmaması dikkat çekti.
TEL AVİV YÖNETİMİ VE 5 ÜLKE İLE TEMASLARDA BULUNMUŞTU
Blinken, Türkiye'ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret etmişti.
Blinken ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşmüştü.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdiği Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir arara gelmişti.
Batı Şeria'nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze'deki gelişmeleri ele almıştı.
Blinken'ın, Ankara'nın ardından Tokyo, Seul ve Yeni Delhi'yi ziyaret etmesi bekleniyor.